Gospodarstwo ekologiczne

0
258

W gospodarstwach ekologicznych wraca się do tradycyjnej hodowli i uprawy. Żeby zdecydować się na posiadanie gospodarstwa ekologicznego, trzeba mieć wiedzę na temat naturalnych metod przeciwdziałania szkodnikom i usuwania chwastów. Sztuczne nawozy pomagają roślinom rosnąć, jednocześnie ich wpływ na zdrowie człowiek, nie wydaje się być korzystny. Owoce i warzywa uzyskiwane w toku ekologicznej uprawy, nie zawsze prezentują się okazale. Konsument bardzo często wybiera w sklepie produkt, który wydaje mu się bardziej atrakcyjny wizualnie, co może być mylące. Od kilka lat w Polskich miastach i miasteczkach, zaczęły się pojawiać sklepy z żywnością ekologiczną. Jej cena jest dość wysoka, ale zawsze kupując taki produkt, ma się gwarancję jego naturalności. Na etykiecie można odnaleźć oznaczenia propagujące rolnictwo ekologiczne. Proces produkcji w gospodarstwie ekologicznym, może być dłuższy. Jedną z kluczowych zasad gospodarstw ekologicznych, jest dbanie o to, aby zwierzęta były hodowane w możliwie, jak najbardziej przyjaznych warunkach. Nie są one poddawane stresowi, dzięki czemu rozwijają się prawidłowo. Zwierzęta w takich gospodarstwach, mają zapewnioną odpowiednią ilość przestrzeni życiowej. Nie otrzymują wysoce przetworzonego jedzenia, zwierającego dużą ilość „chemii”. Ze względu na wiele czynników utrzymanie gospodarstwa ekologicznego jest droższe, niż zwykłego gospodarstwa. Jednocześnie przy prowadzeniu takiego gospodarstwa można liczyć na otrzymanie dopłat z Unii Europejskiej (wyróżnione są dwa rodzaje dopłat: dopłaty do kosztów kontroli i dopłaty do hektara) oraz na uzyskanie wyższej ceny za każdy produkt (ze względu na jego wyższą jakość). Żeby uzyskiwać dopłaty, należy uzyskać certyfikat rolnictwa ekologicznego. W porównaniu do innych państw Europy Zachodniej, Polska nie posiada jak na razie wiele gospodarstw ekologicznych, choć ich liczba z roku na rok wzrasta. Rolnictwo ekologiczne dostarcza miejsca pracy na wsi. Może być alternatywnym pomysłem, wobec zwykłej hodowli i uprawy. Liderem europejskim, pod względem ilości gospodarstw, tego typu jest Austria. Wiele gospodarstw tego typu jest w Skandynawii.